VASTENAVOND

Nog even, en we vieren weer Carnaval ofwel Vastenavond. Voor menigeen onder ons dagen om naar uit te kijken. Mensen zoeken elkaar op en trekken er samen op uit. De een kijkt naar de carnavalsoptocht, de ander verkleedt zich en trekt mee. De een blijft lekker thuis en de ander blaast de trompet en strooit confetti. En dan zijn er nog mensen die zich gewoon verheugen op een extra vrije dag of die erop uittrekken.

In het Oude Testament klonk een oproep, ook voor ons. “Geef u niet over aan droefheid en kwel u niet met tobberijen. Blijheid van hart doet een mens leven en een vrolijke man leeft lang. Zoek afleiding voor uw zorgen en troost uw hart en jaag de droefheid ver van u weg. Want door droefheid zijn velen te gronde gegaan en zij dient tot niets. Jaloezie en toorn verkorten het leven en kommer maakt iemand oud vóór de tijd” (Sir. 30, 21-24).

Vastenavond nodigt ons uit het werk neer te leggen en onder de druk van wat ons bedrukt uit te komen. Want we mogen bedenken dat we niet geschapen zijn voor een 24 uurs economie. We werken om te leven, maar we leven niet om te werken. Vastenavond kan ons helpen met plezier naar elkaar en naar het leven te kijken. Dat helpt ons ook bij het vasten op weg naar Pasen. In die geest voor u allen: een zalige Vastenavond.

Kapelaan Dassen