VEERTIGDAGENTIJD. OP WEG NAAR PASEN!

We zijn nu midden in de Veertigdagentijd, de voorbereiding op het Feest van de Verrijzenis.

Voor de ouderen onder ons de herinnering aan vasten en vastentrommeltje, het snoep dat je niet mocht eten en bewaren moest tot Pasen:

En daarna met alle paaseitjes was het één snoepfestijn!

Gelukkig behoort dit tot de herinneringen, we zijn ons nu bewust, dat het meer een tijd is van bezinning, van nadenken over ons leven : Vragen als wat is belangrijk voor mij en mijn naasten, wat kan er beter in mijn leven, wie is Jezus nog voor mij?

Iedereen is druk, we worden enorm opgeslokt door informatie, werk, geluid, Tik Tok of andere digitale versnaperingen.

Zullen we ons de komende tijd niet af en toe rustig, los van alles wat ons afleidt, de tijd nemen om ons  de vraag te stellen:
Hoe is het met de liefde in mijn leven?
Ben ik liefdevol voor mijn vrouw, man, kinderen of ouders of zit ik met mijn naasten in een zekere sleur?
Wie zegt nog wel eens, onverwacht zonder directe aanleiding: “Ik hou van jou!” Het kost niets, maar brengt als het oprecht is veel goeds aan de ander!

En dan komen we eigenlijk vanzelfsprekend bij Jezus: Hij is hèt voorbeeld van liefde: Voor Hem was iedereen aanleiding om liefdevol en vergevingsgezind te zijn: Altijdvergevend, Hij gaf iedereen weer een nieuwe kans, stelde Zichzelf nooit centraal, maar altijd de ander!

Zullen we dat eens proberen deze Veertigdagentijd?

pastoor Tervoort