SINT FRANCISCUSKERK HONDERD JAAR

De kerk van Reijmerstok is gebouwd in 1922 en  gewijd in 1923.

Dus weer een jubileum in ons parochieverband !

In 1838 ontstond de Franciscusparochie uit de parochie Gulpen, waaraan nog links van de kerk het mergelgebouw herinnert, dat nu is verbouwd tot Bed and Breakfast.

De sint Franciscuskerk is een heel bijzonder gebouw, jammer dat weinig mensen dit beseffen.

Ontworpen door de  Sittardse architect Jos Wielders in de stijl van de Amsterdamse School: Let maar op het spel van ronde en vierkante vormen, loop maar eens om de kerk, dan ziet u dat.

Met ook een heel typerende toren, afgedekt met een zadeldak. Goed voorbeeld doet goed volgen: In 1922 werd in Banholt de toren gebouwd aan de al bestaande kerk, tevens bekroond met eenzelfde dak.

Heel bijzonder is het interieur van de kerk: Geheel in de stijl van de Art Deco, gelijkvallend met de Amsterdamse School:

De banken, biechtstoelen, deuren, het grote kruis boven het

priesterkoor en niet vergetend de (zij)altaren en voorwerpen als kandelaars en wierook-vaten, het is één samenvattende en prachtige stijl! De ramen zijn merendeels uit het oude kerkje, maar groter gemaakt met versieringen in dezelfde stijl.

En dan valt er ook te genieten van de muurschilderingen achter en rond het priesterkoor, uit hetzelfde jaar, voorstellingen uit de Openbaring van Johannes en rond het Maria-altaar vrouwen en meisjes en bij Jozef jongens en mannen in de kledingstijl van 1923.

Reijmerstok: Proficiat met dit mooie jubileum en uw bijzondere kerkgebouw !

Dat hier tot in lengte van dagen Gods liefde gevierd mag worden en we dankbaar mogen zijn voor onze vorige generaties die ons deze bijzondere kerk hebben nagelaten.

 

Pastoor Tervoort