MIEREN

Opmerkelijke dieren zijn het. Op een van de warme zomeravonden las ik een boek. Rond de poten van mijn stoel krioelden mieren. Ze maakten een onrustige indruk en sleepten van alles mee. Er was zelfs een soort van ziekenwagen: een levende mier trok een bewegingloze mier voort.
Boeiend om te zien.

Het is vakantietijd en de mensen krioelen ook. Topdrukte op toeristische trekpleisters. De vakantiefiles zijn aan de orde van de dag; auto aan auto en vliegtuig aan vliegtuig trekken de vakantiegangers van noord naar zuid en van oost naar west.

Die ogenschijnlijke onrust bij de mieren is ook herkenbaar in ons mensenleven. Zo worden we aangespoord om bezig te zijn en te doen wat we moeten doen. Zodat we de handen niet te snel in de schoot leggen. Maar elke onrust vraagt ook om een periode van rust. Tijd voor jezelf, om je ziel op adem te laten komen. Wie wil leven, moet de tijd nemen.

In de zomer breekt er een tijd van rust aan voor velen van ons. Een tijd om dankbaar te zijn dat je leeft. Een tijd van zomaar zitten en de warmte van de zomer op je huid voelen. De stilte horen en eens praten met jezelf en met God. Want God is een vriend van de stilte, je hoort Hem niet als je druk bent met een jachtig bestaan. Dus neem de tijd: ook voor Hem!

Waar mieren je al niet op kunnen brengen in een stil moment.
Fijne vakantie allemaal!

Kapelaan Dassen