1 MAART 2017

Op deze datum valt dit jaar Aswoensdag. Is deze dag het einde van Carnaval of (ook) het begin van de Veertigdagen- of Vastentijd?

Ik wil niet gaan schrijven over hoe Vasten ‘vroeger’ in elkaar zat: we leven in 2017! Vasten betekent wèl: extra aandacht geven aan iets waar je normaal – of liever – niet aan toe komt maar iets dat wel goed voor jezelf en anderen kan zijn.

Niet lang geleden ging ik nog eens door wat teksten van Paus Franciscus. Zoals die van een toespraak die hij gehouden heeft voor kardinalen, aarts/bisschoppen, priesters die werkzaam zijn aan de Curie, de top ambtenaren van de katholieke kerk in Rome. Dat was vlak voor kerstmis in 2014. Daarin sprak hij over allerlei ziektes die hij bij hen had geconstateerd. Daarbij sprak hij o.a. over de ‘ziekte van mopperen en kwaadsprekerij’.

Ik dacht bij mezelf: wie de schoen past, trekke hem aan.

Misschien iets voor ons allemaal in de komende tijd: eens stil staan bij m’n eigen ‘ziekte’. “Het is”, zo schrijft de Paus, “de ziekte van laffe mensen die niet de moed hebben iets rechtuit te zeggen en die het in plaats daarvan achter de rug van mensen doen. Het zijn de verleiding en bekoring van de duivel die niet wil dat de Geest van vrede over ons komt.”

Als u dit ouderwetse leuterpraat vindt: ik geloof dat er wel degelijk ook een kwade macht in deze wereld is… En bidden we niet vaak zat: “…leid ons niet in bekoring…”

Een gevolg van mopperen en roddel is: pessimisme, zo schrijft de Paus in ‘De vreugde van het Evangelie’: “Ik ben het niet eens met doem profeten die de hele tijd rampen voorspellen alsof het einde van de wereld nabij is. Een kwalijke bekoring die ijver en inzet de kop indrukt is het defaitisme (een houding waarbij je zegt: waarom zou ik me nog druk maken – het dient toch nergens toe).

In deze tijd op weg naar Pasen zouden we eens kunnen nadenken over deze woorden van Paus Franciscus: mopperen, roddel en pessimisme zijn nooit ver weg.

Ze beginnen onschuldig, maar intussen…

We staan er niet alleen voor. We hebben allemaal de Heilige Geest ontvangen, of je je daar bewust van bent of niet. De Geest geeft positieve gedachten en ideeën als je daar om vraagt!

In dagen van rennen en jachten kost het moeite om jezelf eens wat stille tijd te geven (‘extra aandacht geven…’) om eens na te denken over de betekenis van de woorden van de Paus binnen je eigen leven.

Ik wens ons allen een deugddoende vastentijd.

René Graat, mhm

Pastoor.